fredag 22 juli 2011

Fjäskigt rostbröd

Vill du fjäska lite för dina barn och bjuda på rostbröd, en söndagsmorgon eller så? Här har jag ett jättebra recept med rågflingor och fullkornsmjöl i receptet. Funkar så himla bra att rosta och brukar bli riktigt uppskattat - för vem anar att det krullar av nyttiga fibrer...

2 stora o fina rostbröd med rågflingor
3 dl rågflingor
3 dl vatten
3 dl mjölk
50 g jäst
2 msk olja eller flytande margarin
tsk salt
2 msk socker
6 dl Kärnvetemjöl med fullkorn
ca 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl
ägg+ frön till garnering.

Mät upp rågflingor och vatten i en skål, rör om och låt stå ca 1 timme.
Värm mjölken till 37 grader. Smält jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt fett, salt, socker, rågen, allt fullkornsmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda ordentligt tills degen blir smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter, eller till dubbel storlek. Smörj två brödformat á 1½ l.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela den sedan i två delar. Kavla ut varje bit och rulla ihop till två rullar som du lägger med skarven neråt i formarna. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla om du vill med ägg och strö på några goda frön. Vallmofrön använde jag.
Grädda i nedre delen av ugnen 200-225 grader i ca 30 minuter. Du kollar att de är färdiga genom att stjälpa upp dem från formarna och knacka lätt på undersidan. Låter det fast och ihåligt är de färdiga. Låter det mjukt och grötigt kan du stoppa in dem en väna till utan formar.
Låt svalna under bakduk.

torsdag 21 juli 2011

Kvällsro

När kvällssuget blir alldeles för påtagligt är det gott att tina blåbär och äta med mjölk. Bara precis värm på mjölken lite i mikro eller gryta och slå över bären, de tinar på ett kick. En skvätt grädde att blanda ner är gudomligt.

söndag 10 juli 2011

Morgonstund ger guld till mun


Har man turen att vara i Värmland en sommarmorgon kan man passa på att vaska guld för allt vad korgen bär. Om inte, gör man gott i att ha skogstokiga vänner!
Nu vilar i, djup tacksamhet och vördnad, färgstarka hjortron i vårt kök och ska syltas så fort alla blivit mogna. Inget knussel, bara socker och bär.